Goed voorbereid op reis met de caravan en duofiets

Het vakantieseizoen is weer begonnen en dat betekent voor veel Nederlanders weer een lange rit voor de boeg met de caravan. De meesten zullen weer zuidwaarts richting Franse of Spaanse kust vertrekken, maar ook onze oosterburen worden steeds populairder als zomervakantiebestemming. Om geen problemen onderweg te krijgen volgen hier een aantal tips voor een vlekkeloze reis.

Gewicht niet te hoog

Leuk en aardig om met de caravan te gaan natuurlijk, maar pas wel goed op. Check als eerste hoe zwaar uw caravan is. Richtlijn is dat de caravan tot 80% mag zijn van het gewicht wat uw wagen kan trekken. Vervolgens kijkt u naar de kogeldruk. Deze maximale waarde kunt u vinden op uw trekhaak onder andere.

Verlichting

Een ander zeer belangrijk punt is de verlichting achter de caravan. Deze zult u ook zeker moeten checken alvorens u vertrekt. Misschien is het handig om een checklistje te maken en de punten even een voor een na te lopen. Zo vergeet u niets, de punten lijken op het eerste gezicht niet zo belangrijk, maar zijn dit zeker wel.

Welke trekhaak?

Wat betreft de trekhaak hebt u veel keuzemogelijkheden. Wordt het een normale blijvende of een afneembare trekhaak? Deze laatste wordt veel gebruikt door mensen die het er niet mooi uit vinden zien, dat lelijke uitsteeksel achter hun auto. De trekhaak kan ook in de weg zitten als u bijvoorbeeld u boodschappen wilt inladen als u uit de supermarkt komt met uw winkelwagentje.
De trekhaak mag niet het zicht belemmeren op uw kenteken, let daar goed op bij het monteren. Ook niet onbelangrijk is of er überhaupt wel een afneembare trekhaak achter uw auto geplaatst kan worden. Dit is namelijk niet voor alle auto’s het geval. Dit kunt u eenvoudig even checken op diverse sites met behulp van uw gegevens van de auto bij de hand.

Transport op locatie

Ben je eenmaal op locatie aangekomen, dan wil je ook wel lekker een stukje kunnen fietsen. Ben je met zijn tweetjes, dan kan je goed gebruik maken van een duofiets. Dit is een soort tandem, maar dan met 4 wielen, waar je naast elkaar kan zitten. Kijk bijvoorbeeld op 4Wieler.nl voor meer informatie.